• icon
  • icon

Historie stavebního skla: od zrodu po nesmrtelnost

Sklo má velmi dlouhý a spletitý příběh. Mezi nejstarší známé a dochované skleněné objekty patří korálky, které spadají přibližně do poloviny třetího tisíciletí před n. l. Nejstarší skutečně datovaný předmět je ale zřejmě pohár egyptského faraona Thutmose III. s nanášenou skleněnou výzdobou z doby kolem roku 1450 př. n. l.

Velký pokrok ve vývoji výroby skla udělali Římané, kteří vyráběli různobarevné, průhledné, průsvitné, neprůsvitné i čiré sklo.

 

Sklo v českých zemích

První počátky českého skla spadají přibližně do 11. století našeho letopočtu. Od 12. století se začala zasklívat okna. Nejprve okna chrámů a katedrál a později i okna měšťanská. Jednalo se o takzvané vitráže, malá různobarevná sklíčka skládaná do olověných profilů. Sklíčka se skládala do nejrůznějších mozaik a (převážně figurálních) motivů s náboženskou tématikou.

Ovšem snaha vytvořit co nejrovnější, nejčiřejší, největší tabuli skla hnala vývoj výroby dál.

Za první známou továrnu na výrobu skla je považována francouzská továrna, která začala v roce 1688 s výrobou litého plochého zrcadlového skla. Ve stejném období začíná i velký rozmach českého sklářství. Pokrok nešlo zastavit. V 19. století se sklo se stává důležitým stavebním materiálem. Začíná masová tovární výroba tabulového, ale i obalového skla a následně ve 20. století se dále rozvíjejí výrobní technologie, vznikají nové druhy skla a jeho nová použití. Tabulové sklo se dostává nejen do stavebnictví, ale jako moderní materiál nachází své místo i ve vědě a technice.

 

Další rozměry skla

Zhruba od 30. let minulého století, kdy se začali v architektuře objevovat nové materiály jako železobeton, který umožnoval nové stavební postupy, začíná dlouhodobý trend zvětšování stavebních otvorů. Trend zvětšování oken je dnes živější než kdy jindy a moderní architektura využívá současných stavebnětechnických možností a s oblibou pracuje s velkými prosklenými plochami.

Sklo zde dostává další rozměr, a to coby tepelná izolace. Architekti a stavitelé si začínají uvědomovat, že sklo nejen vpouští do domu světlo, ale zároveň je výborným tepelným izolantem. Co se týká energetických úspor patří mezi vůbec nejlepší. Sklo dokáže do interiéri vpustit světlo a teplo, přičemž pokovená vrstva z jedné strany skla pak naopak brání úniku světla a tepla z domu. Jedná se o stejný efekt jako u slunečních brýlí.

 

Sklo jako konstrukční a nosný prvek

Kalená skla (také zvaná ESG) jsou neuvěřitelně pružná a pevná. S kalenými skly se setkáváme dnes takřka na každém kroku. Celoskleněné dveře a stěny obchodů, sprchové kouty atd.

Další skvělé vlastnosti nalezneme u vrstvených skel, kde se snoubí bezpečnost s pevností kalených skel. Jedná se o dvě skleněné vrstvy, ale může být i několik kalených skel vrstvených na sobě pomocí folie. Vrstvená skla s označením ESG VSG potkáme jako pochozí skla, střechy domů, samonosná zábradlí, neprůstřelná skla u bankovních přepážek a jinde. Sklo dnes slouží na fasádách většiny mrakodrapů a mnoha dalších místech.

ESG VSG sklo

 

Sklo má před sebou velký potenciál a my se domníváme, že tento nestárnoucí materiál s velkou budoucností je ve své podstatě nesmrtelný.

Celý náš tým je vám plně k dispozici, stačí nás kontaktovat

+420 261 226 017

+420 261 226 786

praha@barevnaskla.cz

U plynárny 770/8,
140 00 Praha 4 - Michle

Po-Čt 10:00 - 17:00

10:00 - 17:00

So individuálně na objednání

 

 

 

 

 

+420 725 845 330

brno@barevnaskla.cz

Pražská 156,
642 00 Brno - Bosonohy

Po-Pá8:00 - 16:00

So - individuálně na objednání