• icon
  • icon

Jak pečovat o skleněné plochy v domácnosti?

V posledních letech zažívá sklo v domácnostech svůj velký comeback. Již dávno se nejedná o výsadu luxusních vil, sklo se přirozeně zabydlelo i v rodinných domech, vilkách i bytech. A není se čemu divit – sklo do interiéru nádherně propouští světlo, elegantně odděluje prostor a celá místnost je díky němu vzdušnější a opticky otevřenější.

 

Sklo najdeme prakticky v každé domácnosti, není proto od věci vědět, jak se o něj správně starat, aby vám zůstalo dlouho lesklé a vy se z něj mohli těšit dlouhá desetiletí. Nemusíte se bát – péče o sklo není žádná věda, i tak ale je pár věcí, které byste měli brát při údržbě skleněných povrchů v potaz.

 

 

Čiré, nebo matné sklo?

Předtím, než se pustíte do odstraňování šmouh a nečistot z vašich skleněných povrchů, je potřeba se ujistit, že vámi zvolený čisticí přípravek je vhodný na konkrétní typ skla. Vyvarujete se tak zbytečnému mrzení – přípravek, který vám perfektně vyleští čiré sklo totiž může povrch matného pískovaného či tónovaného skla poničit. Zkrátka – není sklo jako sklo.

 

Vyčistit klasické čiré sklo není žádný kumšt – stačí vám běžný přípravek na skla, který koupíte v každé drogerii. Sáhnout můžete i po ekologické variantě, jako je šťáva z citronu, sůl či voda s octem. Tyto čističe našich babiček spolehlivě odstraní šmouhy, zaschlé kapky i vodní kámen, navíc nezatěžují životní prostředí.

 

Zvýšenou pozornost byste však měli dbát při údržbě matného či tónovaného skla. Je to z toho důvodu, že jakákoliv povrchová úprava skla vyžaduje opatrnější čistění. Klasickým příkladem tohoto typu skla je oblíbené matné pískované nebo leptané sklo, jenž se často využívá jako výplň dveří. Při čištění těchto skel byste se měli vyhnout čisticím krémům s mikročásticemi, které by mohly matný povrch nenávratně poškrábat. Ani za agresivní pěnivé přípravky vám toto sklo nijak nepoděkuje. Optimální je být při čistění co možná nejšetrnější – použijte pouze čistou vodu a jemný hadřík, kterým plochu vysušíte a vyleštíte do čista. Při instalaci našich skleněných výrobků vám však vždy dáme konkrétní rady, jak se o dané sklo starat.

 

 

Jak z čirého skla efektivně odstranit samolepky či etikety

Při odstraňování samolepek na skleněných výplních dveří dětského pokojíčku či etiket ze sklenic je třeba postupovat opatrně. Rozhodně nepoužívejte žádné ostré předměty (jako např. žiletku), které by mohly sklo nenávratně poškrábat. Samolepky nejjednodušeji odstraníte řádným odmočením. Samolepky ze dveří navlhčete houbičkou a proces několikrát zopakujte, dokud se papírová vrstva nerozmělní. Tu následně odstraňte a na zbytky lepidla použijte odlakovač na nehty s acetonovým základem. Nakonec skleněný povrch omyjte teplou vodou s kapkou saponátu, vysušte a vyleštěte hadříkem do čista.

 

Chcete i vy do svého domova vnést více světla? Žádný problém! Obraťte se na nás – společně vymyslíme optimální řešení na míru vašim potřebám. Ať už potřebujete nové skleněné obklady, příčky, sprchové kouty či celá schodiště, my máme řešení pro každého.

Celý náš tým je vám plně k dispozici, stačí nás kontaktovat

+420 261 226 017

+420 261 226 786

praha@barevnaskla.cz

U plynárny 770/8,
140 00 Praha 4 - Michle

Po-Čt 10:00 - 17:00

10:00 - 17:00

So individuálně na objednání

 

 

 

 

 

+420 725 845 330

brno@barevnaskla.cz

Pražská 156,
642 00 Brno - Bosonohy

Po-Pá8:00 - 16:00

So - individuálně na objednání