• icon
  • icon

Jak pečovat o skleněné sprchové dveře a stěny?

Velké skleněné plochy vypadají elegantně a dodají každému interiéru světlo a moderní vzhled. Nejlepší dojem ale budí v případě, že jsou čisté, tedy bez zaschlých kapek, šmouh, prachu a jiných nečistot. I když je údržba skla poměrně nenáročná, vyžaduje pravidelnost a správný postup. Poradíme vám, jak na to.

 

 

Poraďte si s vodním kamenem i nečistotami

Mohlo by se zdát, že sprchové skleněné dveře a stěny musí být přeci neustále čisté –⁠ vždyť s nimi přijde do kontaktu jen voda a mýdlo. Jenže právě neustálé působení vody způsobuje usazování a usychání kapek na skle kde potom dochází ke vzniku vodního kamene. Nejlepší prevencí je používání stěrky po každé sprše, která odstraní jak páru zachycenou na skle, tak i dosud nezaschlé kapky. Po použití stěrky zůstane jen čisté sklo bez usazenin. Ne všichni členové ale budou s pravidelným zapojením se do péče o sprchové dveře souhlasit.

 

Stěny a dveře z matného nebo čirého skla ve sprchových koutech s měkčí vodou na vodní kámen tolik netrpí, i tak se na nich ale objevují kapky, otisky prstů a jiné nečistoty vzniklé každodenním používáním. Při jejich odstranění můžete postupovat stejně jako při mytí oken. Jaké přípravky volit pro čistění koupelnových skel? Možností je několik:

  • Parní čistič: odstraní vodní kámen i další nečistoty bez použití chemických přípravků a velké námahy. Po jeho použití stačí skleněnou plochu otřít utěrkou, případně doleštit.
  • Chemické čisticí prostředky: v drogerii najdete širokou škálu čisticích prostředků rozdělených podle určení na koupelnová a interiérová skla. Málokdy sáhnete vedle, obecně fungují dobře, stačí se jen pečlivě řídit návodem k použití.
  • Přírodní alternativy: zejména pokud máte tvrdou vodu a vodní kámen odstraňujete často, vyplatí se vyzkoušet ekologické produkty šetrné k přírodě. Existuje i mnoho návodů na doma vyrobené čističe. Většina z nich obsahuje ocet a kyselinu citronovou. Sklo bez vodního kamene stačí otřít vodou smíchanou s octem, který pomáhá předcházet tvorbě šmouh. Užitečným pomocníkem jsou i speciální hadříky, které slibují čistotu a lesk jen za pomoci vody.

Chcete-li si úklid ulehčit, můžete investovat do přípravků, které fungují jako nano impregnace. Ty slibují ochranu skla před usazeninami a prodloužení doby, po kterou sklo vydrží čisté. A na co si dát pozor? Nikdy na sklo nepoužívejte abrazivní čisticí prostředky, mohli byste jeho povrch nevratně poškodit a poškrábat.

 

Ještě nemáte skleněné sprchové dveře nebo stěnu, ale přemýšlíte o nich? Kontaktujte nás, společně probereme vaše možnosti.

Celý náš tým je vám plně k dispozici, stačí nás kontaktovat

+420 261 226 017

+420 261 226 786

praha@barevnaskla.cz

U plynárny 770/8,
140 00 Praha 4 - Michle

Po-Čt 10:00 - 17:00

10:00 - 17:00

So individuálně na objednání

 

 

 

 

 

+420 725 845 330

brno@barevnaskla.cz

Pražská 156,
642 00 Brno - Bosonohy

Po-Pá8:00 - 16:00

So - individuálně na objednání