• icon
  • icon

Jaké jsou druhy bezpečnostního skla?

Bezpečnostní skla se stala nedílnou součástí moderních interiérů – díky nim se tohoto luxusního materiálu nemusí bát ani rodiče malých dětí či majitelé domácích mazlíčků. Termín bezpečnostní sklo však nezahrnuje jen jednu variantu tohoto materiálu. Jaké druhy bezpečnostních skel existují a v čem se liší? 

 

 

Tvrzené bezpečnostní sklo (ESG)

Tvrzené bezpečnostní sklo je odbornější název pro známé kalené sklo. Při jeho výrobě je nutné ohřát skleněné desky na teplotu přesahující 600 °C a poté je rychle ochladit. Tím to procesem dojde ke změně rozložení napětí uvnitř a na povrchu skla. Díky tomu je sklo pevnější a odolnější vůči nárazu i prudké změně teplot (ustojí náhlý rozdíl teplot až 200 °C, což je ve srovnání s 30 °C u běžného skla poměrně zásadní). Kromě toho má 5× vyšší odolnost proti bočnímu nárazu a 3× vyšší pevnost v ohybu.

 

Nárazům a mechanickému poškození tedy odolává tvrzené sklo nesrovnatelně lépe než klasické sklo, to ale neznamená, že se tvrzené sklo nemůže rozbít. Pokud k tomu dojde, místo dlouhých ostrých střepů se vysypou malé kousky skla s oblými hranami, o které se nemůžete pořezat.

 

Tepelně zpevněné sklo (TVG)

Polokalené sklo je ve všech směrech odolnější než plavené sklo. Pokud se ale rozbije, vysypou se větší a ostřejší střepy než u ESG. Nejčastěji se používá jako jedna z vrstev u vrstveného bezpečnostního skla VSG.

 

Vrstvené bezpečnostní sklo (VSG)

Nejspolehlivější ochranou proti rozbití je vrstvené bezpečnostní sklo, které tvoří dvě a více skleněných tabulí na bezpečnostní PVB fólii, která nabízí vysokou pevnost, přilnavost a elasticitu. Ani toto sklo není naprosto nerozbitné. Jestliže ale dojde k jeho narušení, střepy se nevysypou ven, ale zůstanou nalepené na fólii. Tím chrání nejen zdraví, ale i bezpečnost, protože například skleněné dveře se tímto způsobem nepodaří vysklít a vloupání do domu je tak o něco obtížnější.

 

VSG sklo tvoří jeden nebo více typů skleněných tabulí (plavené sklo, ESG sklo, TVG sklo). Podle počtu a typu konkrétních vrstev se pak jednotlivé varianty VSG dělí do bezpečnostních tříd. Obecně však vrstvené bezpečnostní sklo vykazuje zvýšenou odolnost proti nárazům, průniku předmětů a osob i střelbě nebo výbuchu.

 

Nevíte, jaký druh skla zvolit ve vašem interiéru? Ozvěte se nám, rádi se s vámi podělíme o naše mnohaleté zkušenosti.

Celý náš tým je vám plně k dispozici, stačí nás kontaktovat

+420 261 226 017

+420 261 226 786

praha@barevnaskla.cz

U plynárny 770/8,
140 00 Praha 4 - Michle

Po-Čt 10:00 - 17:00

10:00 - 17:00

So individuálně na objednání

 

 

 

 

 

+420 725 845 330

brno@barevnaskla.cz

Pražská 156,
642 00 Brno - Bosonohy

Po-Pá8:00 - 16:00

So - individuálně na objednání