• icon
  • icon

Jaké zvolit obklady do kuchyně a ke kuchyňské lince?

Renovujete kuchyň a přemýšlíte nad správným výběrem obkladů ke kuchyňské lince? Obklady v kuchyni jsou nesmírně důležité – nejen z estetického, ale primárně z praktického hlediska. Jak si vybrat ten správný a co brát při výběru v potaz? Odpověď naleznete v dnešním článku.

 

Obklady dle stylu kuchyně

Nejprve je zapotřebí si ujasnit, jak chcete, aby vaše nová kuchyně vypadala jako celek a do jakého stylu ji hodláte ladit. S tím nesouvisí jen výběr vhodných spotřebičů, kuchyňské linky, podlahy aj., ale samozřejmě také kuchyňských obkladů, které často dokonale dotvoří celkový vzhled. Pokud jste například zbytek dekoru vybrali spíše ve střídmém stylu a chtěli byste prostor trochu oživit, různobarevné skleněné obklady vám k tomu dávají dokonalou příležitost. Hodláte mít kuchyni minimalistickou, rustikální, industriálně laděnou či tradiční? Jakmile máte vybráno, můžete se pustit do výběru vhodných obkladů.

 

U jednoduchých hladkých linek se můžete pustit do experimentování se vzory a barvami, které celou kuchyni značně ozvláštní. Neměli byste se bát ani různých materiálů, například tvrzeného grafoskla. Právě u skleněných obkladů máte často zcela volnou ruku, co se týče provedení, tisku, barevnosti, fototisku apod.

 

Luxusní vzhled kuchyni dodají skleněné obklady s metalickým leskem či opticky vyčištěné sklo. Chybu neuděláte ani s výběrem matného skla. Obecně byste ovšem měli při výběru barvy a motivu postupovat střídmě – zvolte si dominantní prvek a barvu a ostatní doplňky vybírejte co nejjednodušší a s minimem dekoru.

 

Skleněné obklady vs. jiné materiály

Pokud chcete své kuchyni vdechnout punc luxusu a elegance, rozhodně neuděláte chybu se skleněnými obklady (jak za kuchyňskou linku, tak například za sporák). Jejich největší výhodou je výborná omyvatelnost, skvělá mechanická i tepelná odolnost, a hlavně nadčasový design. Skleněné obklady zároveň mají jen minimum spojů, čímž se zcela eliminují starosti s čištěním spár, které jsou častým problémem u klasických kachlových obkladů. Obklady jsou vyráběny z vysoce kvalitního tvrzeného skla, které můžete omývat i těmi nejběžnějšími čisticími prostředky. Díky svým vlastnostem je sklo schopno vydržet teplotu až 300 °C. Nespornou výhodou pak je také fakt, že skleněné obklady jsou mimo jiné vhodné i pro alergiky.

 

Pro skleněné obklady také mluví jejich značná variabilita – je zde možnost dodat obklady v libovolných barvách, odstínech, lesku či matu. Dále do nich lze brousit zvolené ornamenty či použít (i velkoformátový) fototisk, kdy si můžete kuchyni vyzdobit například oblíbenou momentkou, fotkou z dovolené či čímkoliv dalším.

Levnější alternativou bývá použití lamina. Lamino vyniká též snadnou údržbou beze spár, každopádně má značně nižší životnost než tvrzená skla a vcelku brzy se na něm začne projevovat mechanické poškození v důsledku normálního používání kuchyně (odlepování, ztráta barevnosti apod.)

Další variantou je použít nerez. Ten je často využíván v industriálně laděných kuchyních, každopádně je potřeba počítat s tím, že je na něm každý otisk prstu ihned vidět. Nerez je proto využíván hlavně v profesionálních provozech, protože se jedná o hygienický materiál, který je nicméně značně náročný na údržbu.

Z těchto materiálů tedy jednoznačně vedou právě skleněné obklady, jelikož slouží nejen coby praktický pomocník, ale také jako luxusní doplněk, což v oblasti designu nebývá vždy samozřejmostí. Skleněné obklady by proto ve vaší kuchyni rozhodně neměly chybět.

Celý náš tým je vám plně k dispozici, stačí nás kontaktovat

+420 261 226 017

+420 261 226 786

praha@barevnaskla.cz

U plynárny 770/8,
140 00 Praha 4 - Michle

Po-Čt 10:00 - 17:00

10:00 - 17:00

So individuálně na objednání

 

 

 

 

 

+420 725 845 330

brno@barevnaskla.cz

Pražská 156,
642 00 Brno - Bosonohy

Po-Pá8:00 - 16:00

So - individuálně na objednání