• icon
  • icon

Jaký materiál zvolit pro kuchyňskou pracovní desku?

Ladíte projekt nové kuchyně a stále se nemůžete rozhodnout, jaký materiál vybrat pro kuchyňskou desku? Nabídka tradičních i originálních materiálů je poměrně pestrá, není proto divu, že nevíte, po jakém provedení sáhnout. Pomůže vám náš malý průvodce po výhodách i nevýhodách jednotlivých variant.

 

Pro milovníky klasiky

Netoužíte po módních výstřelcích a preferujete tradiční materiály? Pak s velkou pravděpodobností sáhnete po dřevěné nebo laminátové desky. Rozdíl není jen v pořizovací ceně, ale také ve vlastnostech těchto dvou nejčastěji volených materiálech kuchyňské pracovní desky.

 

Dřevěné kuchyňské desky jsou krásné na pohled – dodají vaší kuchyni na útulnosti a stanou se ozdobou místnosti. Stejně dobře doplní moderní dům i tradiční chalupu. Dřevo jako živý přírodní materiál mění v průběhu času vzhled a získává zajímavou patinu, můžete ho ale také natírat do konkrétních odstínů. Má však i celou řadu nevýhod. Mezi nejzásadnější patří náchylnost tohoto materiálu k poškození. Pokud nemáte v plánu se zvolenému povrchu příliš věnovat, na dřevo raději zapomeňte, vyžaduje pravidelné ošetřování speciálním olejem a citlivé zacházení.

 

Laminát

Mezi nejoblíbenější povrchy používané v kuchyni patří bezesporu laminát, spojení dřevotřísky a pryskyřice. Nabízí dobrý poměr ceny a „výkonu“, širokou škálu dekorů, barev a provedení. Kromě toho je v závislosti na tloušťce a kvalitě materiálu poměrně odolný, zvládne vysoké teploty a údržba je jednoduchá. A nevýhody? Při poškození není možné desku opravit. Chcete vlastnosti laminátu, ale ještě vyšší odolnost? Zkuste kompaktní laminát.

 

Kompaktní laminát

Vylepšená verze laminátu je odolnější, elegantnější… a také dražší. Nemají lepené hrany jako klasický laminát, odolá vodě i mechanickému poškození. Podobně jako klasický laminát nabízí širokou škálu dekorů. Získáte tak odolné a na první pohled nerozpoznatelné napodobeniny dřeva, betonu, mramoru nebo oceli s hladkým nebo matným a jemně strukturovaných vzhledem.

 

Pro unikátní vzhled

Hledáte něco originálnějšího, než je dřevo a laminát? Vybírat můžete z mnoha neotřelých materiálů k výrobě kuchyňské pracovní desky. Kámen, beton, keramika, nerez ocel nebo sklo dodají vaší kuchyni punc jedinečnosti.

 

Kámen a kompozit

Kamenná deska, ať už přírodní, nebo umělá, nejen že skvěle doplní bydlení v minimalistickém duchu, navíc jde o poměrně odolný, bezúdržbový materiál. Hlavní nevýhodou jsou především vysoké pořizovací náklady.

 

Beton

Kuchyňské desky z betonu jsou poměrně levnou možností, jak ozvláštnit interiér. Odštípnutí rohu je možné opravit, škrábance a mechanické poškození povrchu však ne. Beton je těžký, s jeho váhou je třeba počítat už při projektování kuchyně. Instalace je poměrně obtížná a materiál je třeba pravidelně impregnovat.

 

Keramika

Keramické kuchyňské desky se dostaly do módy teprve nedávno, nejsou proto zatím masovou záležitostí. Svou roli v tomu hraje i její křehkost, co se mechanického poškození týče. Na druhou stranu jde o mimořádně odolný materiál, pokud jde o poškrábání, polití vodou nebo potřísnění chemikáliemi.

 

Antikorozní ocel

Milovníkům industriálního vzhledu jistě učaruje kuchyňská deska z nerezavějící oceli. Vypadá jedinečně a je antibakteriální i mimořádně odolná, bohužel však čím je lesklejší, tím více jsou na ní vidět otisky prstů, zaschlé kapky vody a další nedokonalosti.

 

Sklo

Sklo nabízí kombinaci jedinečného vzhledu a klasického, nadčasového materiálu. Lehce se udržuje, odolá vysokým teplotám i mechanickému poškození a nabízí se v široké škále barev, povrchových úprav a dekorů. Velkou výhodou je neporéznost tohoto materiálu a s tím spojená hygieničnost. Opravdu neobvyklého a impozantního vzhledu lze dosáhnout podsvícením skleněné desky.

 

Vyhrála u vás skleněná kuchyňská deska a chcete začít s výběrem, nebo už máte představu, ale potřebujete ji zkonzultovat? Kontaktujte nás, rádi se vám budeme věnovat.

Celý náš tým je vám plně k dispozici, stačí nás kontaktovat

+420 261 226 017

+420 261 226 786

praha@barevnaskla.cz

U plynárny 770/8,
140 00 Praha 4 - Michle

Po-Čt 10:00 - 17:00

10:00 - 17:00

So individuálně na objednání

 

 

 

 

 

+420 725 845 330

brno@barevnaskla.cz

Pražská 156,
642 00 Brno - Bosonohy

Po-Pá8:00 - 16:00

So - individuálně na objednání