• icon
  • icon

Vývoj barevného skla na obklady

Velký rozmach barevných skel s sebou přináší období secese. Je to rozmach sklářství i sklenářství ve všech směrech a dostáváme se k prvnímu užití skla jako obkladu. Nejedná se o klasické obklady, ale spíše o vykládání různých předmětů sklem, hlavně u nábytku. Po secesi však přichází funkcionalismus a s ním první skutečné skleněné obklady.

 

Efektní prostředek moderní architektury

 

Ve sklářském závodě v Chodově se začíná vyrábět neprůhledné sklo určené přímo pro užívání jako obklad zdiva portálů apod. Sklo zvané Opaxit, dříve známé jako Miroxit, později Chodopak, se stalo skutečně efektním prostředkem moderní architektury nábytkové a moderní techniky i reklamních tabulí. Vyráběl se však ve velmi omezených barevných sériích.

 

Postupně tento produkt vytlačuje lakované sklo, zvláště pak výrobek od dnešní firmy AGC, a to Lacobel. Je to sklo, na které je nanesen vysoce kvalitní barevný lak. Na trh se dostává v posledním desetiletí minulého století. Nejprve nachází uplatnění u nábytkářů.

 

Po přelomu milénia se začaly velmi hojně vracet do architektury obklady ze skla ve vestibulech obchodních domů a hlavně pak v kuchyních. Zde Lacobel dostává větší portfolio barev a odstínů. Nabízí se v barevných sezónních paletách a vyrábí se v různých povrchových úpravách. Matnému povrchu se říká Lacomat. Dnes se Lacobel dodává v různých sílách a i v kalitelné verzi.

 

Fenomén lakovaného skla

 

S čím dál více náročnějším zákazníkem je potřeba stále více rozšiřovat nabídku povrchů a paletu barev. Velmi krátký pokus v historii barevného skla byly barevné folie, které sice nabízely rozšíření barevnosti a daly se nalepit na většinu povrchů skel, ale vznikal dosti nekvalitní výrobek s krátkou životností a brzy byl nahrazen dnešním fenoménem, tedy lakovaným sklem.

 

Za posledních pět let se zvýšil zájem o lakovaná skla natolik, že dnes v podstatě každý trochu renomovaný výrobce barev nabízí řadu velmi kvalitních laků a barev pro lakování skla. Lakování skla má spousty výhod. Od neomezených odstínů přes různé metalické barvy i perleťové a jiné efekty. Barvy se dají různě vykrývat, přidávat do nich stříbrné, zlaté i jiné kovové šupinky atd. Lakovat se dá každé sklo kalené i nekalené se všemi povrchovými úpravy. Lakování skla zkrátka nezná mezí.

Celý náš tým je vám plně k dispozici, stačí nás kontaktovat

+420 261 226 017

+420 261 226 786

praha@barevnaskla.cz

U plynárny 770/8,
140 00 Praha 4 - Michle

Po-Čt 10:00 - 17:00

10:00 - 17:00

So individuálně na objednání

 

 

 

 

 

+420 725 845 330

brno@barevnaskla.cz

Pražská 156,
642 00 Brno - Bosonohy

Po-Pá8:00 - 16:00

So - individuálně na objednání