• icon
  • icon

Kde všude se dají využít skleněné obklady?

Skleněné obklady nejsou jen líbivou ozdobou interiéru, právě naopak –⁠ sklo se díky svým jedinečným vlastnostem uplatní i v širokém spektru dalších oborů. Které to jsou a co dělá ze skla nenahraditelný materiál v mnoha odvětvích, si přiblížíme v následujícím článku.

 

Čistota především

Jednou z hlavních předností skleněných obkladů je jejich snadná údržba. Hygienické standardy se totiž mnohem lépe dodržují na plochách, které nejsou pórovité, nemají spáry a lze na ně použít klasické čisticí přípravky. Dezinfekce hladkých povrchů je rychlejší, pohodlnější a praktičtější než úklid a čistění obkladů a spár, které se obtížně čistí a usazuje se na nich vodní kámen i další nečistoty. Skleněné obklady se tedy hodí všude tam, kde je třeba udržovat extrémní čistotu. Zároveň jde i o materiál, který se hodí do prostředí, ve kterém se vyskytují lidé s různými druhy alergií.

 

Další výhodou skleněných obkladů je jejich mechanická i tepelná odolnost a skutečnost, že se jedná o ekologický materiál. Všechny tyto vlastnosti skla a skleněných obkladů je předurčují k použití v nejrůznějších druzích provozů, zejména pak ve zdravotnictví a gastronomii.

 

Použití skleněných obkladů ve zdravotnictví

Od jakéhokoliv zdravotnického zařízení se očekává zvýšená péče o čistotu veškerých povrchů z důvodu možného usazování virů a bakterií. Použité povrchy musí být nezávadné, hladké, lehce omyvatelné, neměly by absorbovat tekutiny ani být příliš křehké a lehce zničitelné. Často používaným materiálem k obložení stěny za umyvadly, v koupelnách a na toaletách zdravotnických zařízení jsou klasické kachličky, které disponují většinou výše uvedených vlastností. Problémem jsou ale spáry, ve kterých se mohou ukládat patogeny, navíc postupem času začnou být nevzhledné. Řešením je použití bezspárových skleněných obkladů, které jsou hygienické, působí moderním dojmem a vydrží v téměř nezměněném stavu desítky let.

 

Kromě využití na toaletách, v ordinacích, vyšetřovacích místnostech a koupelnách je možné použít sklo i jako pracovní desku stolu nebo dřezové skříňky v sesterně či laboratoři.

 

 

Skleněné obklady v gastronomii a potravinářství

Sklo je v gastronomii velmi oblíbeným materiálem využívaným zejména při servírování nápojů. Kromě toho se ale uplatní jako obklad všude tam, kde je třeba udržovat čistotu pro dodržení všech nařízení souvisejících s hygienou. Použití skleněných velkoformátových obkladů a pracovních desek usnadní a urychlí úklid. Není třeba se obávat nehod při silnějším nárazu nádobí, speciální tvrzené sklo je velmi odolné a snese i vysoké teploty, například rozpálený hrnec. Stejně jako u zdravotnictví i zde platí, že jsou skleněné obklady velmi vhodné pro použití v koupelnách a na toaletách, k ochraně stěn za pracovními pulty a linkami. Sklo je navíc využitelné i jako estetická a funkční pracovní plocha.

 

Ať už máte vlastní ordinaci, restauraci nebo výrobnu, skleněné obklady v barvě a dekoru podle vašeho výběru budou estetickým a funkčním doplňkem, který vám zpříjemní a usnadní výkon vašeho povolání.

 

Chcete se na něco zeptat nebo poradit s výběrem skleněného obkladu či pracovní desky? Neváhejte nás kontaktovat.

Celý náš tým je vám plně k dispozici, stačí nás kontaktovat

+420 261 226 017

+420 261 226 786

praha@barevnaskla.cz

U plynárny 770/8,
140 00 Praha 4 - Michle

Po-Čt 10:00 - 17:00

10:00 - 17:00

So individuálně na objednání

 

 

 

 

 

+420 725 845 330

brno@barevnaskla.cz

Pražská 156,
642 00 Brno - Bosonohy

Po-Pá8:00 - 16:00

So - individuálně na objednání