Výběr schodiště: jaké máte možnosti a kdy při stavbě začít s výběrem?

Výběr schodiště: jaké máte možnosti a kdy při stavbě začít s výběrem?

Při stavbě patrového domu je třeba počítat s umístěním schodiště. To může být vyrobené z mnoha materiálů. Jaký si vybrat a co při plánování zábradlí zohlednit?

Stavba schodiště je poměrně náročnou disciplínou, při které je třeba věnovat pozornost nejen estetickým, ale především praktickým a bezpečnostním náležitostem. Nejde totiž jen o druh samotných nášlapů, ale i o důkladné ukotvení a nosnost všech použitých materiálů.

Začněte včas

Jakmile začnete řešit projekt domu, je třeba mluvit i o vaší představě schodiště. To může mít různé podoby, vždy ale musí být naprosto bezpečné. Každý materiál vyžaduje jiné kotvení, je proto nutné mít předem alespoň přibližnou představu, aby se v projektu stavby zohlednilo kotvení a s ním související materiál přilehlých zdí.

Každý tvar schodiště vyžaduje jiný prostor, ideální je vyčlenit si alespoň 6 m2, aby byla zajištěna pohodlná průchodnost. Nejčastější volbou jsou rovná schodiště nebo schodiště do U s podestou, ta zároveň patří mezi nejbezpečnější. Nezapomeňte, že čím komplikovanější tvar schodiště má, tím je jeho provedení fyzicky, materiálově i finančně náročnější.

Návrh schodiště musí odpovídat normě ČSN 734130, která upravuje základní parametry, jako je výška nášlapu a jiné technické záležitosti. Nejlepší je proto nechat projekt i konstrukci zábradlí na odborníkovi, který pomocí přesných výpočtů zajistí dodržení všech nutných náležitostí, a především garantuje bezpečnost schodiště.

Jaký materiál vybrat?

Než oslovíte projektanta s žádostí o návrh schodiště, ujasněte si, jaký materiál chcete použít. Nemusíte se rozhodnout jen pro jeden – velmi působivé jsou i různé kombinace materiálů.

Samotná konstrukce schodiště je nejčastěji železobetonová, dřevěná nebo ocelová. Nášlapy mohou být pokryté jakoukoliv podlahovou krytinou, tedy dlažbou, vinylem, linoleem či dřevem. Dříve se používalo i pokrytí kobercem, které v moderních interiérech vidíme jen zřídka. V současné době patří mezi nejpoužívanější materiály dřevo, kov, sklo a jejich kombinace.

Dřevěná masivní schodiště působí příjemným, teplým dojmem. Nejčastěji se používá dřevo z dubu, buku nebo jasanu, dobrý poměr ceny a výkonu představuje dřevo z borovice. Podle druhu zvoleného dřeva je schodiště odolné, jako živý materiál však vyžaduje určitou péči.

Skleněná schodiště naopak dodávají interiéru vzdušnost, působí moderně a minimalisticky, lehce se udržují a mohou být velmi působivou dominantou celého prostoru. Křehkosti skla je zabráněno jeho úpravou a tvrzením, skleněné schodiště proto není nebezpečnější než provedení ze dřeva nebo kovu. Upravené skleněné nášlapy nekloužou a nevyžadují žádnou nadstandardní péči, stačí je otřít vodou se saponátem.

 Chcete minimalistické skleněné schodiště, nebo byste rádi skleněné nášlapy kombinovali s dřevem a kovem? Kontaktujte nás, společně najdeme ideální řešení.

Kontaktujte nás

Další články na téma barevné sklo

Proč Barevná skla

Ikona podané ruce

Řešení přesně na míru

Vždy se snažíme co nejvíce přizpůsobit potřebám každého klienta. Spokojený zákazník je pro nás nejlepší reklamou.

Více o nás
Ikona uživatel

Přes 30 000 spokojených zákazníků

Naši zákazníci oceňují především rychlost, čistotu a kvalitu provedení zakázky.

Více o nás
Kufřík

Více než 30 let zkušeností

Již od roku 1994 pod našima rukama vznikají zakázky po celé České republice i v zahraničí.

Více o nás
Ikona pečeť

Záruka 7 let

Na naši práci se můžete spolehnout. Poskytujeme na ni prodlouženou záruku.

Více o nás

Přijďte se podívat
do našeho showroomu

Naši zákazníci jsou spokojeni

Velmi dobrá komunikace - obratem se firma ozvala, když jsem poslala poptávku. Dokonce při zaměřování skel technik navrhl jak nemuset lištu lepit, ale jak vyměřit otvory na šrouby lišty. Tuto firmu můžu jen doporučit - dobrý přístup vůči zákazníkovi, čistě a pěkně odvedená práce. Skla kuchyni opticky ještě zvětšila, protože se od nich odráží světlo, celá teď působí čistě.
Zuzana Koudelková Zuzana Koudelková
Hvězdička Hvězdička Hvězdička Hvězdička Hvězdička
Dobrý den, 21.2. 2020 nám byla instalována skla za pracovní desku a na ostrůvek v kuchyni. Za tuto práci bych chtěla velice poděkovat, byla odvedena naprosto precizně, dokonce nám vaši zaměstnanci dokázali vyřešit problém s nerovnou stěnou u ostrůvku, viz foto, což nebylo vůbec jednoduché. Sklo celou kuchyň neuvěřitelně pozvedlo. Firmu budu doporučovat všemi deseti dále.
Jitka Havlíčková Jitka Havlíčková
Hvězdička Hvězdička Hvězdička Hvězdička Hvězdička
Nastavení cookies